Slide Primena Barter poslovanja
poslovanja u raznim industrijama
Skoro da ne postoji privredna oblast realnog sektora u kojoj Barter, kao oblik poslovanja, nije primenjiv.

Građevinarstvo

Građevinarstvo, a pre svega stanogradnja, je oblast koja često zahteva visoka ulaganja i duži vremenski period povrata uloženih sredstava. Komercijalni krediti su jedno od rešenja. Takođe i kompenzacioni poslovi imaju udela u sufinansiranju izgradnje. Međutim, multilateralne kompenzacije u kojima građevinsko preduzeće za svoje kvadrate, može da kupuje različitu robu od različitih dobavljača, može biti od višestruke koristi.

Turizam i ugostiteljstvo

Turizam, a pre svega Hotelijerstvo ima vremenski ograničene resurse. Prihod od hotelske sobe koja nije izdata je nepovratno izgubljen. Hotelijerstvo i ugostiteljstvo za svoje usluge mogu iz Barter sistema koristiti različite robe i usluge. Za uslugu koju inače ne bi prodali, Hotelijeri i Ugostitelji mogu uvećati svoj prihod i povećati broj korisnika, a ujedno i maksimalno iskoristititi svoje kapaciteta.

Poljoprivreda i šumarstvo

Poljoprivreda je oblast koja savršeno prepoznaje sve oblike kompenzacija. Kompenzacija ima dugu tradiciju u poslovanju poljoprivrednih proizvođača. Multilateralne kompenzacije kakve nudi Barter sistem su prihvatljive naročito kod tržišnih viškova i u periodu kada cene stagniraju, padaju ili se proizvodi prodaju uz višemesečno, odloženo plaćanje. Poljoprivredni proizvođač za isporučene proizvode,  istog momenta može kupovati druge željene i potrebne proizvode. Slično je i u Šumarstvu, oblasti koja je upućena na drvoprerađivačku Industriju. Poznato je da se sirovine i gotovi proizvodi u drvoprerađivačkoj Industriji prometuju sa valutom plaćanja i od nekoliko meseci.

Mediji

Mediji kao najveći izvor prihoda imaju u prodaji reklamnog prostora. I ovde imamo slučaj kao kod svih vremenski ograničenih usluga, odnosno, neprodata reklama je bespovratno izgubljen prihod. Za višak reklamnog prostora Mediji mogu nabavljati sav materijal i usluge za koji bi im trebala gotova sredstva. Sa druge strane, veći broj privrednika ima potrebu za oglašavanjem roba/usluga, ali na žalost često nema sredstava za takve medija i marketing planove.

Sportska društva

Sportska društva mogu svoj reklamni prostor iskoristiti za usluge adaptacije ili renoviranje i gradnju određenih sadržaja, ali i za hotelske usluge za pripreme svojih sportista.

Saobraćaj

Transport roba igra značajnu ulogu u funkcionisanju privrednog sistema. Neiskorišteni kapaciteti u klasičnom transportu roba, ali i u rent a car uslugama su skoro pa nemerljivi. Barter sistem stavlja u funkciju te neiskorišćene kapacitete i donosi novu vrednost. 

Industrija

Sve proizvodne grane mogu koristiti Barter sistem za unapređenje poslovanja jednostavnim aktiviranjem zaliha. Zalihe često opterećuju proizvodne cikluse i negativno utiču na konkurentnost na tržištu. Takođe u većini idustrijskih grana problem predstavljaju rokovi plaćanja, a naročito sigurnost naplate. Ozbiljnom analizom privrede Srbije i regionalnih privreda smo utvrdili da je nivo potraživanja 10 i više promenata u odnosu na ukupan promet.

Trgovina

Trgovina je oblast u kojoj novih kupaca nije nikad na odmet. Trgovci se mogu pojaviti u Barter sistemu kao vrlo poželjni i prihvatljivi partneri. Npr. Trgovina građevinskim materijalima, prozvodima potrebnim u agrarnoj indusriji, trgovini nameštajem, IT sektor itd. su potrebni kao posrednici za disperziju prometa. Npr. Barter sistem će od proizvođača građevinskog materijala dobiti veću količinu robe nego što će biti potrebno sistemu u datom trenutku. Taj višak će preuzeti trgovac građevinskim materijalom i prodati to za račun Barter sistema ili kompenzovati za drugu robu.

Uslužne delatnosti

Uslužne delatnosti su oblast kojima je Barter sistem verovatno najpotrebniji. Pomenute su već usluge u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Slično je sa svim drugim vrstama usluga. Barter sistem nudi ozbiljnu i sugurnu saradnju svim uslužnim delatnostima. Sigurnu u smislu plaćanja, poštovanja rokova i sl. Primer kod usluge web dizajna i internet marketinga. Pravno lice koje se bavi ovom oblašću može uvećati svoje poslovanje do neslućenih razmera, a za uzvrat može obezbediti sebi veći poslovni prostor, obnoviti osnovna sredstva i sl.

Zašto Barter?

Ideja, misija i vizija su da se uspostavi tržište osiguranog poslovanja, uveća proizvodnja i promet, restrukturira unutrašnji dug, organizuje izvoz/uvoz i pokrenu investicioni ciklusi.

Firme konstantno tragaju za mogućnostima privlačenja novih kupaca / klijenata.
Barter berza je alternativna opcija poslovanja – dopunski promet. Svojim strukturalnim osobinama nudi rešenje u kreiranju dodatnog obima posla uz smanjene troškove, poboljšani novčani tok (cash flow) i povećanu efikasnost.

Pročitajte naš FAQ

Najčešća pitanja vezana za Barter, kao i njihove odgovore možete pronaći na našoj FAQ strani. Naravno, ukoliko imate još nekih nedoumica, možete nas naknadno kontaktirati.

Registruj se